Wudang kungfu

Wudang vidinis kungfu yra žmogaus ugdymo metodas, kurį sukūrė žymus taoistas dvasininkas ir alchemikas Zhang San Feng Wudang kalnuose. Kitaip šis menas dar vadinamas Tai chi sistema. Apskritai, kai žmonės kalba apie Tai Chi, jie turi gavoje Tai Chi Chuan arba Tai Chi formų praktiką. Tačiau Wudange, Tai Chi Chuan yra labiau laikomas Tai Chi sistemos dalimi. Tai Chi sistema yra sudaryta iš 3 dalių:

  • Wuji
  • Tai Chi Chuan
  • Liangyi

Kiekviena iš šitų trijų dalių turi skirtingą praktiką, tikslus ir mokymo metodus. Nors Tai Chi sistema yra suskirstyta į tris dalis, jos visos yra sujungtos ir papildančios viena kitą.

Wuji yra kitas taoistinės meditacinės praktikos pavadinimas. Wuji praktika (laisvai verčiama kaip maksimali tuštuma), yra mūsų trijų gyvybinių jėgų ugdymas: Jing (Esencija), Qi (Energija) ir Shen (dvasia). Taoistai praktikuoja Wuji, siekdami gerinti sveikatą šiomis trijomis gyvybinėmis jėgomis. Wuji taip pat laikoma ir praktika, vedanti i nemirtingumą. Kad taptume stipresni ir sveikesni, mes privalome sustiprinti ir nuolat treniruoti mūsų Jing, Qi ir Shen.

Pagal Tai Chi sistemą, Tai Chi Chuan yra forma, kurią mes naudojame savo ugdymui ir mokymuisi išvystyti, suprasti kitimus ir pojučius mūsų kūnuose, bei kaip visa tai sujungti į judėjimą. Tai Chi Chuan praktikoje išmokstama judėti lengvai ir harmoningai, naudojant minkštus, elastingus judesius ir kvėpuojant per dantianį (energetinį centą pilvo apačioje). Tai Chi svarbi žmogaus minties enrgija ir vidinis sąmoningumas, todel jų vystymuisi skiriamas ypatingas dėmesys. Priešingai nei plačiai paplitęs klaidingas požiūris, kad Tai Chi Chuan yra tiesiog meninės gimnastikos pratimai pagyvenusiesiems žmonėms, iš tikrųjų tai yra gili vidinė praktika, kuri pareikalauja didelio atsidavimo ir ryžto.

Pagal Tai Chi sistemą, Liangyiquan yra energijos panaudojimas, kuris kultivuojamas per praktikas. Kadangi Tai Chi Chuan derinamas minkštumas ir kietumas, Liangyiquan praktikoje šie dalykai atskiriami. Liangyiquan galia yra sprogstamoji, primenanti patrankos šuvį. Ši praktika yra naudojama energijos vystymui, valdymui ir panaudojimui praktinėse kovose. Nors Tai Chi Chuan visi judesiai yra lėti, plastiški, su ta pačia švelnumo ir kietumo pusiausvyra vienu metu, Liangyiquan judėjimas yra lėtas ir minkštas, išplaukiantis į greitą sprogstamąjį judėjimą, vadinama fa jing.

Visi praktikos pagrindai, kurie sudaro Tai Chi sistemą gali padėti mums labiau suprasti mūsų kūną ir protą ir sužinoti metodus, kurie padarytų protą aiškesnį, ramesnį, o kūną dailesnį ir sveikesnį. Tai Chi praktikavimas moko mus ne tik treniruoti raumenis, sausgysles ir kaulus, bet taip pat ir mūsų norus, vidinius jausmus, supratimą, ir galią.

Wudang Kungfu yra svarbus Kinijos kovos menų stilius, turintis labai seną istoriją. Mokymas apima daug treniravimosi metodų, kurie leidžia išsaugoti musu sveikatą ir prailginti gyvenimo trukmę, tuo pačiu metu įgyti daug efektyvių kovos įgūdžių. Tai ne tik kovos menų mokykla, o kartu ir pilna savigydos ir sveikatos išsaugojimo sistema.

Wudang Kungfu yra giliai įsišaknijęs tūkstantmetėje rytų istorijoje ir negali būti atskirtas nuo taoistines pasauležiūros. Savyje jis turi senąsias Kinijos filosofines teorijas, besiderinančias tradicines Tai Chi, Yin ir Yang, Wu Xing (penkių elementų), ir Ba Gua (aštuonių Trigramu) sąvokas su kovų teorijomis, jų įgūdžiais, mokomaisiais principais ir atakos strategijomis. Wudang Kungfu yra puikus būdas įsisąmoninti gyvenimo ir gamtos dėsnius. Galima sakyti, kad Wudang Kungfu yra taoistnio gyvenimo, patirties, igūdžių ir suvokimo kristalizacija.

Pasakojama, kad Zhang Sanfeng, Wudang Kungfu įkūrėjas, praktikavo Wudang kalnuose ir viena diena jis tapo gervės ir gyvatės kovos liudytoju. Gervė skraidė aukštyn ir žemyn, užpuldinėjo gyvatę, o ši vikriai raitėsi bei laikė savo galvą gynybinėje padėtyje ir sugebėdavo lengvai išsisukti. Scena įkvėpė Zhang Sanfeng ir suteikė jam bendrą Tai Chi teorijos supratimą. Tuomet jis pradėjo kurti vidinį Wudang Kungfu mokymą. Dviejų būtybių kovoje jis suprato kitus du principus: kovotojas turi įveikti kietą priešininką švelniu būdu ir niekada nepulti pirma, jeigu to nedaro priešas.

Atsidavusių meistrų dėka šis menas vystėsi ir tobulėjo daugelį metų. Wudang Kungfu dabar turi atskiras skirtingas mokyklas ir stilius, į kuriuos įeina Tai Chi Chuan, Xingyi Chuan (forma, minties ir 5 elementų kova), Ba Gua Zhang (aštuonių trigramų ranka), lengvasvoris Kungfu, kietas Qigong ir kiti neigong stiliai. Wudang kungfu atėjo iš amžių gilumos ir tapo žymiausia Kinijos vidinių kovos menų mokykla. Šiandien yra daug Wudang Kungfu mokyklų, bet Zhang Sanfeng linija išlieka ta, kuri paklojo tvirčiausius pagrindus šio kovos meno sukūrimui ir vystymui.